Over de Amersfoort Pride

Een feest voor iedereen

Na de Roze Zaterdag van 1982 vond in 1998 de eerste editie van Amersfoort Pride plaats, toen nog onder de naam Gaypride. In 2022 werd de naam veranderd naar Pride Amersfoort (ook wel andersom genoemd als Amersfoort Pride), om zo inclusiever te zijn voor de gehele regenbooggemeenschap. Sinds 2025 is de organisatie overgedragen aan een nieuwe Stichting Amersfoort Pride.

Amersfoort Pride is een feest voor iedereen: een evenement waar iedereen welkom is en zichzelf mag en moet kunnen zijn. Het is een viering van diversiteit en acceptatie die verder reikt dan de stad zelf. Dankzij de centrale ligging in Nederland en de bekende warme, gemoedelijke
sfeer van de binnenstad, trekt Amersfoort Pride bezoekers van zowel binnen als buiten de regio.

Het doel van de Amersfoort Pride

Het organiseren van Pride is een krachtig statement van de stad, waarmee zij laat zien diversiteit te omarmen en te streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen zich welkom en thuis voelt. Pride is meer dan een evenement; het is een duidelijke boodschap tegen elke vorm van discriminatie. Door dit te organiseren versterken we niet alleen de reputatie van de stad, maar investeren we ook in de gemeenschap. Dit positioneert de stad als een moderne en betrokken speler in de samenleving. Het uiteindelijke doel van de Pride is om te laten zien dat in Amersfoort elke kleur telt.

Samen bouwen aan een inclusieve toekomst

Met de steun van de gemeenschap wordt er jaarlijks samengewerkt om van de Amersfoort Pride elke keer weer een onvergetelijke editie te maken. Het evenement blijft een belangrijk platform voor zichtbaarheid, verbinding en acceptatie. Stichting Keiroze is een belangrijke partner voor ons waarmee wij de Amersfoort Pride organiseren. Maar ook onze sponsoren en donateurs zijn onmisbaar en wij zijn dan ook blij dat zij het elke keer weer mogelijk maken om de Pride te organiseren.

Pride als protest

Pride draait niet alleen om feestvieren en jezelf kunnen zijn; het is ook een krachtig protest. Pride begon als een demonstratie en zal dat altijd blijven. Het is hard nodig dat we blijven opkomen voor gelijke rechten en acceptatie. Er zijn nog steeds meer dan 70 landen waar homoseksualiteit verboden is. Slechts 16 landen ter wereld staan toe dat je geen geslacht hoeft op te geven op je legitimatie. Tegelijkertijd worden er wetten aangenomen die transgenders verbieden om over genderdysforie te praten met minderjarigen. Zolang drag performers niet zonder protest een boek kunnen voorlezen, blijft Pride onmisbaar. Pride is niet alleen voor de LGBTQIA+ gemeenschap zelf, maar ook voor bedrijven, gemeenten en andere organisaties. Samen dragen we de verantwoordelijkheid om verandering te blijven eisen.